ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU | ARAÇ DEĞER KAYBI HESAPLAMA
Bursa Değer Kaybı Avukatı
Araç değer kaybını, meydana gelen bir kaza sonrası aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki fark olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımızda araç değer kaybı nedir, araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır, araç değer kaybı hesaplamada neler önemlidir, araç değer kaybı başvuru dilekçesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekir, araç değer kaybı şartları nelerdir gibi birçok soruyu cevaplayacağız. Faydalı olması dileğimizle…
Araç Değer Kaybı Nedir?
Kaza sonrasında hasar gören araç ne kadar iyi tamir edilmiş olursa olsun aracın değerinde mutlaka bir azalma oluşacaktır. Bu düşüş aracın değer kaybını ifade etmektedir. Zira araçta oluşan hasar sebebiyle aracın emsallerine göre alım satım olasılığı azalacak veya araç sahibi düşük değere alıcı bulmak zorunda kalacaktır. Araçtaki bu değer kaybını kusur oranında karşı tarafın kendisinden (kusurlu aracın işleteninden ve sürücünden) veya karşı tarafın sigorta şirketinden talep edilebilmesi mümkündür. Araç değer kaybı bir haksız fiil tazminat türüdür.
Araç değer kaybında kazaya karışan karşı tarafın sürücüsüne, aracın sahibine veya işletenine dava açmak suretiyle zararın talep edilebilmesi mümkündür. Yine aynı şekilde karşı tarafın sigorta şirketine karşı da asliye ticaret mahkemesinde dava açılabilmektedir. Dava aşaması maalesef uzun bir süreç olduğu için bir alternatif çözüm yöntemi olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru hakkı da bulunmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonunda ancak karşı tarafın sigorta şirketi taraf gösterilecektir. Komisyonca uyuşmazlığın daha kısa sürede ve daha az maliyetle çözülmesi dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru özellikle araç değer kayıplarında bizim de sıkça başvurduğumuz bir yöntemdir. Yazımızın devamında Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yönteminin üzerinde durulacaktır.
Sigorta Tahkim Komisyonu
Sigorta Tahkim Komisyonu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Bünyesinde görev alan hakemlerin vermiş olduğu kararlar mahkeme ilamı niteliğindedir. Sigorta Tahkim Komisyonu, İstanbul’da bulunmaktadır. Komisyonda görülen uyuşmazlıklar genel hukuk kuralları ve mevzuatı çerçevesinde (Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu) çerçevesinde sonuçlandırılmaktadır. Sigorta şirketleri ile gerçek ya da tüzel kişilerin yaşamış olduğu hukuki ihtilaflara çözüm sağlamak için kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu araç değer kaybı konusundaki uyuşmazlıkları da hızlı bir şekilde sonuçlandırmaktadır. Sigortacılık Kanununa göre bir uyuşmazlık dosyası hakeme tevdi edildikten sonra 4 ay içerisinde çözüme kavuşturulmak zorundadır. Başvuru ve karar aşamalarıyla birlikte araç değer kaybı için yapılacak başvurular ortalama 6 ay içerisinde çözüme kavuşmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonunda 5.000,00 TL’ye kadar ki uyuşmazlıklar hakkında verilen kararlar kesin niteliktedir. 5.000,00 TL üzerindeki hukuki uyuşmazlıklar hakkında verilen kararlara ilişkin olarak itiraz Hakem Heyeti’ne başvuru imkânı bulunmaktadır. İtiraz hakem heyeti de dosya kendilerine tevdi edildikten sonra 2 ay içerisinde dosya hakkında karar vermek zorundadır. 40.000,00TL’ye kadar ki uyuşmazlıklarda itiraz hakem heyetinin vermiş olduğu karar kesin olup istinaf ya da temyiz yoluna başvurulamaz. 40.000TL üzerindeki uyuşmazlıklar için Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yoluna başvuru yolu vardır.
Araç Değer Kaybı Şartları
Bursa Değer Kaybı Avukatı | Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. 2 yıl geçtikten sonra yapılan başvurular zamanaşımı nedeniyle reddedilecektir. Araç değer kaybı talep etmek birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;
- Öncelikle gerçekleşen kazada %100 kusurlu olmamak gerekmektedir. Araç değer kayıplarında kusursuz veya daha az kusuru olan taraf kendisinden daha çok kusurlu veya tam kusurlu olan taraftan talepte bulunabilecektir. Dolayısıyla eğer %100 kusurluysanız araç değer kaybı talep edebilmeniz mümkün değildir.
- Aracınızda bir hasarın oluşması ve bu hasar sonrasında aracınızın bir onarım işlemi görmüş olması gerekmektedir.
- Aracınızda hasar gören bölge daha önceden hasara uğramamış ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış olmalıdır.
- Kusurlu olan aracın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. (Trafik sigortası yoksa kusurlu sürücünün kendisi ve/veya araç sahibi sorumlu olacaktır.)
- 04.2020 değişikliğine kadar 165.000 km sınırı mevcutken artık bu sınır kaldırılmıştır.
- Herhangi bir araç yaş sınırı bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar ve ekinde yer alan yöntemlere göre hesaplanacaktır. Araç değer kaybının hesaplanmasında aşağıda yer alan hususlar da önem arz etmektedir.
- Aracınızın marka ve modeli,
- Aracınızın üretim tarihi,
- Aracınızın trafiğe çıkış tarihi,
- Aracınızın kaza anındaki kilometresi,
- Aracınızın pazar değeri,
- Aracınızın hasar geçmişi ve niteliği,
- Aracınızın boyanan / değişen parçaları.
Değer Kaybı Başvurusunun Şekli
Bursa Değer Kaybı Avukatı | Araç değer kaybı tazminatı için kazadan itibaren 2 yıl içerisinde bir başvuru yapılması zorunludur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi araç değer kaybı için genel mahkemelerde dava açmak mümkünken bunun yanında Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru ile de değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu uyuşmazlığın daha kısa sürede çözülmesi bakımından genellikle tercih edilen bir yöntemdir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurudan önce ilgili sigorta şirketine başvuru yapılması zorunludur. Burada ilgili sigorta şirketi karşı aracın sigorta şirketidir. Kapsamlı bir şekilde hazırladığınız dilekçe ve ekinde sunacağınız kaza tespit tutanağı, araç ruhsatları, hasar ekspertiz raporu, onarım ekspertiz raporu, fotoğraf ve varsa video ile birlikte mail, taahhütlü posta, noter ihtarı vb. araçlar vasıtasıyla sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sigorta şirketinin bu başvuruya 15 gün içerisinde cevap vermesi gerekmektedir. Sigorta şirketi değer kaybının tamamını ödeyebilir, kısmi bir ödeme yapabilir, veya bu süre içerisinde herhangi bir ödeme yapmayabilir. Sigorta şirketinin eksik ödeme yaptığı veya hiç yapmamış olduğu durumlarda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılacaktır. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için başvurucunun başvuru formuyla birlikte gerekli evrakları da sunması gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu verilen kararlar ilamlı icra takibi yoluyla infaz edilecektir.
Bursa araç değer kaybı için Zerdali Hukuk ve Danışmanlık olarak; uzman ekibimiz ile trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını geri alma konusunda destek vermekteyiz. Kısa sürede sonuçlanan bu işlemler, konusunda uzman ve titiz ekibimiz ile takip edilmektedir. Aracınızda meydana gelen değer kayıpları için sitemizde yer alan başvuru formunu doldurarak veya telefonla arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.